Wethouder Schoone wil ‘Almeerse toestanden’ voorkomen

Gemeente Lelystad hoopt afvaldumpingen naast de ondergrondse containers te voorkomen door een sensor in de containers die een melding geeft als ze vol zijn. Daarnaast wil de gemeente ‘Almeerse toestanden’ voorkomen door twee keer per week grofvuil gratis te laten ophalen. Bewoners hebben een nieuwe rolcontainer gekregen voor pmd-afval (plastic, blik en drinkverpakkingen), restafval moet voortaan naar centrale ondergrondse containers in de wijk worden gebracht. 

Bewoners van de wijk De Punter ontvingen woensdag (20/1/2021) voor het eerst de bakken voor het plasticafval. Restafval moet voortaan in ondergrondse containers worden weggegooid. Het plan is omstreden. Bewoners zijn bang dat er afval naast de containers zal worden gedumpt, net zoals in sommige Almeerse wijken een probleem is. Daarnaast was de uitkomst van een enquête vorig jaar over het inzamelen volgens bewoners van de Horst anders dan de gemeente beweerde.

Sensor
Om dat dumpen van afval tegen te gaan zit er dus een sensor in de nieuwe ondergrondse containers. Wethouder Jack Schoone: “Met slimme technieken weten we, deze gaat vol raken en moeten we vaker legen dan een ander.” Daarnaast wordt het grofvuil op dinsdag en donderdag gratis opgehaald, als mensen daar telefonisch een afspraak voor maken.

Volgens Schoone gaat de gemeente ook strenger controleren op bijplaatsen. “In het begin zullen we waarschuwen, maar daarna gaan we echt over op verbaliseren.” Lelystad is voor het ‘nieuwe inzamelen’ in vijf stadsdelen verdeeld. Met de inzet van afvalcoaches hoopt de gemeente mensen te helpen om afval te beperken en op de juiste manier te scheiden.

‘Fantastisch’ en/of  ‘Slecht idee’?
Bewoners van De Punter reageren verschillend op de nieuwe bak met oranje deksel. “Ik vind het fantastisch,” zegt een buurtbewoonster. “Wij zijn fanatiek inzamelaars van plastic en sindsdien merken wij eigenlijk dat die grijze bak niet meer vol is. Ik denk dat mensen die nog niet inzamelen nu wel gestimuleerd worden om ook plastic te scheiden, omdat je anders heel vaak moet lopen om je restafval weg te gooien.”

“Belachelijk” noemt een andere mevrouw uit de wijk het. “Ik ben heel slecht ter been, ik rijd met een scootmobiel, ik moet helemaal naar het einde van de straat met een zak. Hoe dan? Het is al bewezen dat het duurder is en toch gaan ze ermee door. Gewoon een heel slecht idee.”

Goedkoper?
Volgens wethouder Schoone is afval scheiden ná het inzamelen juist duurder. “Er wordt gezegd dat het goedkoper is, maar dat geldt alleen voor hele grote steden waar veel flats zijn en die geen mogelijkheid hebben om deze ondergrondse containers te plaatsen. Maar hier kan dat wel en daarom hebben we hiervoor gekozen.” Hij verwacht dat op deze manier de hoeveelheid restafval per huishouden daalt van ongeveer 180 kilo naar zo’n honderd kilo per jaar. Bron:
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/213800/afval-inzamelen-hoe-lelystad-almeerse-toestanden-wil-voorkomen