Zes ton voor een skatepark en renovatie van een oude baan

Burgemeester en wethouders willen 600.000 euro beschikbaar stellen voor een nieuw skatepark. Van dat geld moet een nieuwe baan met pumptrack in het Woldpark worden aangelegd, maar kan ook de oude baan in het Zilverpark worden opgeknapt. Een pumptrack is een circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Op zo’n baan kunnen zowel skaters als bmx’ers terecht.

Hard nodig

Het skatepark in het Zilverpark is verouderd en niet meer veilig. Jongeren in Lelystad hebben daarom enige tijd geleden om een nieuw skatepark gevraagd. Met dit voorstel krijgen ze dat, maar kan ook de oude baan in het Zilverpark worden opgeknapt. Een nieuwe baan kost tussen de 400.000 en 1 miljoen euro, bleek eerder uit een grove inschatting door de gemeente. Met een budget van 600.000 euro wil het college nu aan de slag. Samen met de toekomstige gebruikers wordt dan gekeken naar de definitieve inrichting van het nieuwe park. 

Crowdfunding

Jongeren komen ook zelf in actie om geld bijeen te sprokkelen voor de baan. Er is inmiddels een crowdfundingsactie gestart voor eenmalige uitgaven voor extra faciliteiten, zoals een waterpunt, het openingsfeest, de organisatie van een evenement in het eerste jaar, materiaal voor minder draagkrachtigen en om clinics te kunnen geven. De gemeente draagt hier ook aan bij vanuit het Fonds jeugd in Corona-tijd (40.000 euro) en uit het Sport- en Vitaliteits Akkoord (15.000 euro). Het is aan de jongeren om het huidige beschikbare bedrag van 55.000 euro aan te vullen tot de benodigde 75.000 euro.

Twijfel over locatie

De gemeenteraad is enthousiast over een nieuwe skatebaan, maar twijfelde tot nu toe nog wel aan de locatie. Volgens het college is aan de rand van het Woldpark echter de beste locatie, omdat die ook dicht bij het Stadshart is.

Verder hoopt wethouder Jack Schoone op een positief besluit van de gemeenteraad op de plannen. “Het is belangrijk dat jongeren in onze stad voldoende mogelijkheden hebben om op een veilige manier in de openbare ruimte te kunnen sporten en bewegen,”  aldus Schoone. “Skaten is een buitensport die zich heeft ontwikkeld tot een olympische discipline. Dat vraagt om andere eisen aan de obstakels van een skatepark. Een state-of-the-art skatepark met pumptrackbaan geeft jongeren de kans om elkaar in hun eigen stad op een sportieve en eigentijdse plek te ontmoeten.”