Lelystadse raad gaat onveilige fietspaden bekijken

De gemeente Lelystad gaat onderzoek doen naar onveilige situaties op de Lelystadse fietspaden. Om die met eigen ogen te bekijken, stapt de gemeenteraad volgende maand op de fiets voor een rondje langs de knelpunten. Het is het resultaat van een amendement van Leefbaar Lelystad dat vorige maand werd aangenomen.

Bosschages die het zicht blokkeren, hardrijders, geen verkeersspiegels en onduidelijke situaties op het fietspad. Raadslid Wim Botter van Leefbaar Lelystad hoort het al een tijdje om zich heen. Mensen met dergelijke klachten kunnen die melden via het gemeentelijke meldpunt voor fietsveiligheid, maar volgens Botter gebeurt dat lang niet altijd. De politicus plaatste begin deze week nog een oproep op zijn Facebookpagina om onveilige fietspaden te melden. Zijn post leverde zo’n 100 reacties op.

Jol, Kempenaar en Neringweg springen eruit
Uit de reacties die Botter binnenkreeg, blijken de wijken Jol en Kempenaar en de Neringweg eruit te springen. Zo hebben automobilisten in de Jol door bosschages geen goed zicht op de fietspaden. Fietsers in de Kempenaar ervaren veel hardrijders. Automobilisten mogen er maximaal 30, maar rijden er vaak 50, zeggen de fietsers. Op de Neringweg zit het pijnpunt in de verhoging van het fietspad, die er wisselend wel en niet is.

Nieuw onderzoek voor nog meer duidelijkheid
Wim Botter geeft alle binnengekregen input door aan de gemeente. Wie een onveilige fietsplek kent, kan deze voorafgaand aan de fietstocht ook per e-mail doorgeven aan de gemeente. Een onderdeel van het aangenomen amendement was dat de raad de onveilige plekken zelf op de fiets gaat bekijken. Het is tegelijkertijd de eerste raadsactiviteit van het nieuwe politieke seizoen. Het nieuwe onderzoek naar fietsveiligheid moet nog meer duidelijkheid bieden dan eerdere onderzoeken hebben gedaan. Een dergelijk onderzoek werd voor het laatst in 2018 gehouden.