Automobilisten vinden de rotonde bij het winkelgebied Palazzo in Lelystad vervelend. Vooral tijdens de spits is het er heel druk en moet er soms lang gewacht worden.

Eerder deze week deed Leefbaar Lelystad een poging in de gemeenteraad om van de rotonde in de Zuigerplasdreef en Larserdreef een superrotonde te maken. Deze heeft vrije banen voor rechts afslaan waardoor het verkeer beter doorloopt. Het voorstel haalde het niet omdat een krappe meerderheid eerst een verkeerstechnisch onderzoek wil afwachten. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de knelpunten in de stad en welke oplossingen mogelijk zijn.

Ondertussen staan automobilisten rond vijf uur ‘s middags steevast klem in de file voor de rotonde. Door de drukte is het ontzettend lastig een gaatje te vinden in de stroom auto’s. Automobilisten ervaren het punt als heel druk. “Vreselijk”, zegt een mevrouw: “je komt bijna niet aan de overkant.”

‘Toeteren als het lang duurt’
“Lastig”, zegt een man. Volgens hem is de rotonde onoverzichtelijk: “Als je rechtdoor wil en je zit op de rechterkant, kan je alleen maar rechtsaf. Maar dat zijn bijna alle rotondes in Lelystad. Het zijn heel bijzondere rotondes.”

Voor de drukke rotonde staan vaak ook automobilisten die niet echt durven op te trekken om net dat ene gaatje te pakken. Een beeld dat de mensen die Omroep Flevoland spreekt bij Palazzo, heel erg herkennen: “Ja die heb je zeker, natuurlijk! Maar dan moet je even wachten. En als het een keer heel lang duurt, dan ga je toeteren. Maar ik heb wel geduld hoor.” Een mevrouw vertelt dat zij wel redelijk bedreven is in het vinden van een gaatje. Het is een kwestie van goed timen: “Je moet wel, anders sta je er morgen nog.”

Later dit jaar komt de gemeente Lelystad met de resultaten van het onderzoek en dan wordt duidelijk welke oplossingen er zijn bedacht. Volgens wethouder Piet van Dijk kan het zijn dat het voorstel van Leefbaar Lelystad wordt overgenomen, maar het ook zijn dat er verkeerslichten worden geplaatst.

Bekijk in Google Maps

Door pureveen